Yola Çıkmadan Yapılması Gereken Bakımlar?

Yola Çıkmadan Yapılması Gereken Bakımlar?

Araç Km Bakımı Neden Önemlidir?

Hangi marka araç kullanırsanız kullanın kat ettiğiniz kilometreler arttıkça bazı parçaların eskimesi ve yıpranması kaçınılmazdır. Aracınıza düzenli olarak bakım yaptırarak hem daha güvenli bir sürüş gerçekleştirirsiniz hem de aracınızın ömrünü kayda değer ölçüde uzatırsınız.

Km bakımı, benzinli ve dizel araçlar için farklıdır. Dizel araçlarda 10-15 bin kilometrede, benzinli araçlarda 9 bin kilometrede bir bakım yaptırmanız önerilir. Ayrıca, yılda en az bir kez, periyodik bakım yaptırmanız ve aracınızdaki bazı parçaları değiştirmeniz şarttır.

Aynı şekilde, uzun yola çıkacaksanız da aracınızın bakımını ve gerekli parça değişikliklerini yaptırmalısınız. Yasal olarak iki yılda bir araç muayenesi yaptırma zorunluluğunuz var ama bakım için bu süreyi beklerseniz daha ciddi sorunlarla ve daha büyük masraflarla karşılaşma ihtimaliniz artar.

Araç Km Bakımı Sırasında Neler Değiştirilir?

Araç bakımı sırasında değiştirilen başlıca parçalar yakıt filtresi, hava filtresi, yağ filtresi ve polen filtresidir. Bunlar dışında, aracın genel kontrolünü yapan uzmanlar size değişmesi gereken diğer parçalar hakkında bilgi verirler ve bu parçaların kaç kilometre ömürleri kaldığını söylerler.

Herhangi bir can veya mal kaybı yaşamamak için bu bilgileri dikkate almalısınız. Örneğin, fren balatanız aşınmışsa ve uzun yola dayanamayacak durumdaysa değişmesi gerekir. Yoksa, frenler aniden boşalabilir ve telafisi mümkün olmayan kazalar meydana gelebilir.

Benzer şekilde, bujiniz bozulduysa aracınız fazla yakıt tüketebilir veya motorunuzun performansı düşebilir. Lastiklerinizi kanunen dört yılda bir değiştirmeniz gerekir ama bu süre zarfında kalınlıkları yasal sınırın altına indiyse yol tutuşunuzu kaybetmemek için onları yine değiştirmeniz gerekebilir.

Uzun Yolda Bakımsız Araç Kullanmak Neden Tehlikelidir?

Türkiye’de resmi tatil dönemleri, özellikle de bayramlar kazaların en fazla yaşandığı dönemlerdir. Bu kazaların büyük bir kısmı araç bakımlarının ve yedek parça değişimlerinin yaptırılmamasından kaynaklanır. Dolayısıyla, uzun yola çıkmadan önce araç bakımı yaptırmak her sürücünün yerine getirmesi gereken bir sorumluluktur.

 Aracınızın markasını, modelini, kasasını, yılını, motor hacmini ve beygir gücünü seçerek yakıt filtresi, hava filtresi ve yağ filtresi gibi değiştirecek parçaları kolayca temin edinebilirsiniz. 

 

image-1 image-2 image-3

BİZDEN HABERLER İÇİN ABONE OLUN

Ascar Motors Otofon Otomotiv hakkında tüm gelişmelerden haberiniz olmasını istiyorsanız abone olunuz.